Rijsenhout – Vliegtuigbom nummer 40 wordt geruimd.

Rijsenhout – Vrijdag 17 november wordt een brandbom geruimd in het akkerland in Rijsenhout, tussen de A4, Bennebroekerweg en de Aalsmeerderweg. Gezien het type bom zal de ruiming geen impact hebben op de omgeving. Wegafzettingen of ontruimingen van woningen zijn niet noodzakelijk.

De gevonden vliegtuigbom is een Duitse brandbom van 50 kilo met 1,26 kilo springstof. De bom wordt bedekt met 150 kubieke meter zand. Door lekkage van brandstof uit de bom is de grond verontreinigd. De werknemers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) werken daarom in beschermende kleding en met ademlucht.

Verder zijn nog enkele verstoringen van de grond gemeten die in het nieuwe jaar nader onderzocht worden. De mogelijkheid bestaat dat dit ook bommen zijn en dat deze geruimd moeten worden. Van een verstoring is al bekend dat dit een vliegtuigbom is. Wanneer in het nieuwe jaar nader onderzoek en ruimingen precies zullen plaatsvinden, is nog niet bekend. Bewoners van Rijsenhout worden door de gemeente per brief op de hoogte gebracht.

In het akkerland in Rijsenhout, zijn tot nu toe 41 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Daarvan zijn 39 vliegtuigbommen in het afgelopen jaar geruimd door de EODD.

Misschien vindt u dit ook interessant?